The Crowd, 2017

The Crowd, 2017. 250 H cm. Bronze

Piazza Francesco Crispi

Pietrasanta, Italien

Se også Louisiana Channel interviewet Art Sees Through Society, 2014 med Jørgen Haugen Sørensen HER

Den 2,50 m høje skulptur af den danske billedhugger Jørgen Haugen Sørensen (f. 1934) forestiller en gruppe anonyme mennesker. De spøgelseslignende bronzeskikkelser er så tæt samlet, at de nærmest flyder ind i hinanden i en form, der på én og samme tid udtrykker soliditet og skrøbelighed.

Sammenhold/sammenspisthed
”Jørgen Haugen Sørensen mestrer det hele som billedhugger. Han kan hugge, forme og ælte sine budskaber, så vi med det samme forstår ham, og alligevel bliver i tvivl. Dobbelttydigheden i The Crowd er ingen undtagelse. Det er gruppen som fænomen, han her går i kødet på. Ved første øjekast signalerer hans ”crowd” sammenhold og solidaritet. Men som udenforstående fornemmer man snart en ekskluderende og undertrykkende sammenspisthed hos de uhyggelige figurer,” siger bestyrelsesformand for Ny Carlsbergfondet, Karsten Ohrt.

The Crowd har fået permanent hjem på Piazza Francesco Crispi i Pietrasantas centrum. Det var arbejdet med sin skulpturgruppe til Danmarks Journalisthøjskole, der i 1971 første gang bragte Jørgen Haugen Sørensen til Pietrasanta, hvor han i dag bor og arbejder. Byen har i århundreder været knudepunkt for billedhuggere på grund af det lokale Carrara-marmor og byens professionelle bronzestøbere og stenhuggere.

Ny Carlsbergfondet har støttet en lang række projekter, som danske kunstnere har udført i den italienske by. Fondets overrækkelse af Jørgen Haugen Sørensens The Crowd sker således også i anerkendelse af Pietrasantas betydning for dansk kunst.