Karsten Ohrt, 2017

Som den første danske kunstner har Jørgen Haugen Sørensen nu en permanent kunstnerisk tilstedeværelse i Pietrasanta. Baseret på en donation fra New Carlsberg-fonden blev hans monumentale bronzeskulptur The Crowd for nylig installeret i centrum af byen.

The Crowd i Pietrasanta

Den 2,5 meter høje skulptur af den danske billedhugger Jørgen Haugen Sørensen (f. 1934) skildrer en gruppe af anonyme individer. De spøgelseslignende bronzefigurer står så tæt sammen, at de næsten smelter sammen til en enkelt form og udtrykker soliditet og skrøbelighed på én gang.

‘Jørgen Haugen Sørensen mestrer det fulde spektrum som billedhugger. Han udskærer, former og knækker sine budskaber til en form, der er umiddelbart forståelig, men alligevel efterlader os i tvivl. Dualiteten af ​​The Crowd er ingen undtagelse. Her adresserer han gruppens fænomen. Ved første øjekast signaliserer hans "crowd" enhed og solidaritet. Udenfor finder man dog snart en eksklusiv og undertrykkende følelse af klichhed, der stammer fra de uhyggelige figurer, ”siger Karsten Ohrt, formand for bestyrelsen for New Carlsberg Fonden.

Pietrasanta

The Crowd er nu en permanent installation på Piazza Francesco Crispi i centrum af Pietrasanta. Det var, mens han arbejdede med en skulpturgruppe for Danmarks Skole for Medier og Journalistik i 1971, at Jørgen Haugen Sørensen først besøgte Pietrasanta, hvor han nu bor og arbejder. I århundreder har Pietrasanta været et hotspot for billedhuggere på grund af den lokale Carrara-marmor og de professionelle bronzestyr og stenhuggere i byen.

Ny Carlsberg Fondet har støttet en lang række projekter udført af danske kunstnere i den italienske by. Stiftelsens donation af Jørgen Haugen Sørensen's The Crowd markerer således også en anerkendelse af Pietrasantas betydning for dansk kunst.

Om Jørgen Haugen Sørensen

Siden sin debut i 1953 har Jørgen Haugen Sørensen været engageret i en original og kompromisløs undersøgelse af den moderne menneskelige tilstand med en sublim og unik fornemmelse af egenskaberne og potentialerne i sit materiale. Som en selvlært kunstner har han udtrykt forbehold overfor skolekunst, og hans arbejde er en fin kontrast til den teoretiske kunst, der er praktiseret af førende moderne billedhuggere, der er uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Drevet af sin personlige oplevelse og perspektiver på livet har Jørgen Haugen Sørensen fastholdt sit fokus på universelle menneskelige forhold - liv og død, kærlighed og lidelse - som det centrale emne i hans skulpturer. Uanset om de er formet i ler, gips, stof eller terracotta, støbt i bronze eller udskåret i sten.